ΓΛΩΣΣΑΡΙ

Λ
λαγκίτες

Παραδοσιακές, νοστιμότατες ζύμες σαν κρέπες που φτιάχνουν στην περιοχή του Έβρου. Έχουν ούδετερη γεύση γι\' αυτό τρώγονται και με μέλι και με φέτα τυρί και με ότι άλλο θέλετε να τις γεμίσετε.

λαγωτό

κοκκινιστό χοιρινό με σκορδαλιά, το φτιάχνουν στην Τρίπολη

λάιμ (lime)

Εσπεριδοειδές συγγενικό με το λεμόνι. Μοιάζει λίγο με πράσινο, άγουρο λεμόνι, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί τελείως διαφορετικό φυτικό είδος με διαφορετική (αν και συγγενή) γεύση - υπόξινη και ελαφρή, αφήνει έναν τόνο γλυκάδας στο στόμα. Προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία, όπου και χρησιμοποιείται κυρίως ως άρτυμα (και τα φύλλα του ώς μπαχαρικό). Στην Ευρώπη και Αμερική χρησιμοποιείται κυρίως σε ποτά και αναψυκτικά. Κυκλοφορεί και ώς σιρόπι που λανθασμένα θεωρείται ότι έχει γεύση λεμονιού.

λαμπριάτης

φαγητό που γίνεται το Πάσχα στην Άνδρο και γίνεται απο το κουφάρι ενός κατσικιού ή αρνιού γεμιστό με ανδριώτικη γέμιση (χόρτα, αβγά, τυρί, μυρωδικά κλπ.), με διάφορες παραλλαγές ανάλογα με το χωριό, και με πιλάφι ρύζι που το ψήνουν μαζί με το "λαμπριάτη" στο φούρνο.

λούντζα

καπνιστό, μαριναρισμένο χοιρινό. Έχει ζωηρό κόκκινο χρώμα, λεπτό άρωμα μπαχαρικών και καθόλου λίπος. Για την παρασκευή του, διαλέγουν τα καλά μέρη του ζώου και το ψαχνό του, τα αλατίζουν, τα αφυδατώνουν, τα κόβουν σε μακρουλά κομμάτια και τα μαρινάρουν με κρασί και μπαχαρικά (κανέλα). Τέλος, στεγνώνεται και μπαίνει μέσα σε έντερο για να ωριμάσει περισσότερο.

λούτσος

ψάρι γλυκού νερού με μακρουλό σώμα γύρω στο 1 μέτρο. Έχει κωνικό κεφάλι, μεγάλο στόμα, μυτερά και ισχυρά δόντια. Η εποχή του είναι το φθινόπωρο. Από τα αβγά του γίνεται ένα είδος χαβιάρι. Γίνεται σούπα, ψητός ή και τηγανητός

ΓΛΥΚΑ

Αλλιώτικο cheesecake

Υλικά: 1 ζαχαρούχο γάλα 3 αυγά μπισκότα miranda κανέλα 1 κουταλιά μέλι 1 γιαούρτι {κεσεδάκι} 1 ποτήρι αναρη καρύδια 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού Εκτέλεση: Χτυπάμε το μέλι, τα μπισκότα και τα καρύδια. Σε...

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο με κάρρυ

Υλικά: 1 κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια 1 καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη μανιτάρια κομμένα σε φέτες μπιζέλια(1 χούφτα) 1 κρεμμύδι 2 κουταλάκια κάρρυ νερό για το ψήσιμο λάδι αλάτι πιπέρι...

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Ζυμαρικά

Υλικά: 500 γρ. αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις 5 αυγά ελάχιστο νερό (αν χρειαστεί) αλεύρι για αλεύρωμα Εκτέλεση: Κοσκινίζετε το αλεύρι και ανοίγετε στο κέντρο μια λακκούβα. Ρίχνετε μέσα τα αυγά,...