ΓΛΩΣΣΑΡΙ

L
Liebstoeckl

στα λατινικά ονομάζεται levisticum officinale. Είναι ένας βολβός με κίτρινα λουλούδια, του οποίου ξερένουν τις ρίζες και τις χρησιμοποιούν για μπαχαρικό. Μοιάζει πολύ με το σέλινο.

lime (λάιμ)

Κιτρολέμονο. Εσπεριδοειδές συγγενικό με το λεμόνι. Μοιάζει λίγο με πράσινο, άγουρο λεμόνι, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί τελείως διαφορετικό φυτικό είδος με διαφορετική (αν και συγγενή) γεύση - υπόξινη και ελαφρή, αφήνει έναν τόνο γλυκάδας στο στόμα. Προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία, όπου και χρησιμοποιείται κυρίως ως άρτυμα (και τα φύλλα του ώς μπαχαρικό). Στην Ευρώπη και Αμερική χρησιμοποιείται κυρίως σε ποτά και αναψυκτικά. Κυκλοφορεί και ώς σιρόπι που λανθασμένα θεωρείται ότι έχει γεύση λεμονιού.

Liquamen

σάλτσα από παστό ψάρι. Πιθανό υποκατάστατο του αλατιού

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Pesto

Υλικά: 50 γρ. φρέσκα φύλλα βασιλικού 110 ml ελαιόλαδο 75 γρ. κουκουνάρια ή καρύδια 2 σκελίδες σκόρδο λίγο αλάτι 50 γρ. μαλακωμένο βούτυρο 50 γρ. πεκορίνο τριμμένο 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη Εκτέλεση:...

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Ιταλικά μακαρόνια καρμπονάρα

Υλικά: 1 πακέτο μακαρόνια (κατά προτίμηση λαζανάκια) 2 αβγά 1 πακέτο μπέικον 1 κουτάκι κρέμα γάλακτος (τυρί) Εκτέλεση: Βράζουμε τα μακαρόνια ώστε να μην είναι πολύ μαλακά. Βάζουμε σε ένα μπολ τα αβγά...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Καλαμαράκια γεμιστά

Υλικά: 1 κιλό καλαμαράκια λίγο λάδι 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο κρεμμύδι φρέσκο(όσο θέλετε) 1/2 ποτήρι ρύζι αλάτι πιπέρι 3/4 ποτηριού κρασί άσπρο 2 κουταλάκια ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 1 ποτήρι νερό νερό...